DAGoogBoek

DAGoogBoek

...

Fantasie en schrijfkriebels brengen al eens naar onbekende plaatsen, een archief met een behulpzame archivaris en de woonkamer van een ervaren dichter. Om de kunst van het woord veel en veel beter onder de knie te krijgen, volg ik met veel plezier al eens een schrijfdag, enkele lessen van Zoepermama en de heel interessante en vooral plezante lessen Literaire Creaties. Tussendoor (lees : 's nachts) zou ik ook wel nog eens een boek lezen.

Voorlezen

LiteraTUURPosted by Dagoog Wed, December 09, 2009 10:32:28

Wat een man die regelmatig op een podium staat, me deze week toevertrouwde :

"Als ik vandaag durf te spreken als een groep mensen staat te luisteren, komt het omdat ik al twaalf jaar iedere avond voorlees voor mijn kind."

  • Comments(0)//d.dagoog.be/#post435

Foto

LiteraTUURPosted by Dagoog Wed, November 04, 2009 08:07:34

Ik moet dringend eens een andere foto zetten bovenaan deze schuivende pagina. Ondertussen heb ik al heel wat meer achter de kiezen. Een kleine greep uit 'volwassenen-' en 'jeugdliteratuur' door elkaar : 'De voorlezer', 'Generatie X', 'Prinses van de steppe', 'De beek staakt', 'De geverfde vogel' en dan zijn er nog de cd's in de autoradio : Jackobond, Hannelore Bedert, 'De nachtegaal', 6e metaal,...

  • Comments(0)//d.dagoog.be/#post427

Snel tussendoor

LiteraTUURPosted by Dagoog Tue, May 19, 2009 14:57:03

Eigenlijk ben ik druk aan het werk, maar even snel tussendoor meegeven wat ik onlangs gelezen heb. Uit pure jeugdsentiment.

De Paradijsvogels door Gaston-Marie Martens. Het boek stond ooit in de rekken in de bibliotheek in mijn eigen dorp - waar ik nooit geweest ben en waarvan ik sterke vermoedens heb dat die niet meer bestaat - maar werd vorig jaar door de hoofdbibliotheek 'afgevoerd'. Leuk om het boek te lezen waarop de tv-serie die ik in mijn kindertijd samen met mijn ouders bij mijn grootouders verslonden heb, gebaseerd is.

Ik heb je verwittigd, puur jeugdsentiment. Ik had er ooit een hartsgrondige hekel aan. En toch redde ik het uit dezelfde uitverkoop. Het stond ooit in de uitleenpost in een naburige gemeente - waar volgens mijn ooit aangevat stamboomonderzoek tot begin vorige eeuw enkele van mijn voorouders woonden - voor het in mijn boekenkast terecht kwam. De titel ? Hou je goed vast. De trein der traagheid van Johan Daisne. Ik overleefde de lectuur zonder een nieuw trauma op te doen. Ik vraag me nu eigenlijk af waar de hele hetze tijdens mijn secundair eigenlijk om draaide. Het is veel te moeilijk voor een (hoe jong was ik toen ?) 13-16-jarige, maar verder vind ik geen grondige reden waarom ik jaren met weerzin aan de honderdenzes pagina's teruggedacht heb.

En nu weer aan het werk, D.

  • Comments(1)//d.dagoog.be/#post338

Lezen

LiteraTUURPosted by Dagoog Wed, April 01, 2009 20:48:28

Onderstaand berichtje vond ik daar :

Dit nieuws kunnen we je niet onthouden!


De vlugste en beste manier om te ontspannen is ... een boek lezen. Zes minuutjes lezen kan je stressniveau al met twee derde (68%) doen dalen. Daarmee scoort lezen beter dan muziek (61%), een kopje thee drinken (54%) en een wandeling maken (42%). Dat blijkt uit een studie aan de universiteit van het Britse Sussex.
Psychologen geloven dat dit komt doordat het brein zich dan moet concentreren op het boek en die verstrooiing zorgt voor minder spanningen in het hart en de spieren.

Bron: Het Laatste Nieuws, 31 maart

Zit je hier nu nog te kijken ? Je moest al met een boek in jouw zetel zitten genieten. Hop !

  • Comments(1)//d.dagoog.be/#post300

LiTeRaTuuR

LiteraTUURPosted by Dagoog Sun, January 11, 2009 21:43:04

Hei, hopla hei !

Klik op de prent en proef van het kunnen van creatieve mensen die houden van woorden en wat ze oproepen :

  • Comments(0)//d.dagoog.be/#post259

Lezen

LiteraTUURPosted by Dagoog Thu, August 14, 2008 00:00:20

http://www.villakakelbont.be/html/index_nieuws.asp?url=nieuws_detail.asp&qs=show=id|id=3163

Onderzoek wijst uit wat wij al langer wisten.

  • Comments(0)//d.dagoog.be/#post164

volk van schrijvers

LiteraTUURPosted by Dagoog Wed, July 09, 2008 15:31:25

De schrijver geniet nu vast van de zon. Hopelijk neemt hij voor mij een kleine koffer vol warme stralen voor me mee als we elkaar hopelijk later deze 'zomer' ontmoeten.

Ondertussen zit de dichteres met de nieuwe job thuis ongetwijfeld nieuwe leespareltjes aan elkaar te rijgen.

Ik zit aan de keukentafel, deze keer met zicht op een levend druppelgordijn, genietend van de stilte die nog een klein uurtje zal duren om de laatste hand te leggen aan de laatste aankondigingen voor de pauze die de vakantie met zich meebrengt.

  • Comments(1)//d.dagoog.be/#post150

De schrijver enkele dagen later

LiteraTUURPosted by Dagoog Sun, June 29, 2008 22:00:35

Hij belde niet. De schrijver. De dag erna ook niet.

Ondertussen vloog de tijd aan haar eigenste snelheid voorbij. Tijd waarin ik mezelf eens goed verwende met boeken. Ik las 'Wachten op een snor' van Wally De Doncker. Andere boeken wachten nog op hun gereserveerde plaats in mijn boekenkast tot mijn ogen hun bladzijden verslinden.

Vorige woensdag stond ik in de bib te twijfelen of ik 'Het laatste lijk' van Van Londersele of Tobie Lolness zou meenemen. Ze staan nu alletwee in mijn boekenkast. Het lijk heb ik al achter de kiezen. Ik kon het maar moeilijk neerleggen. Misschien is dat de reden dat ik met alles een beetje achterop geraakt ben.

Mijn bladwijzer steekt ondertussen al tussen de gedroogde inkt van 'De dagbewaarder' van Dirk Verbruggen.

Is het toeval ? Ik had één van zijn boeken net uitgeleend van een bib en hij belde. Hij heeft het razend druk en wil me later met meer tijd rustig terug bellen. Ondertussen lees ik rustig zijn boek verder. Vandaag is dus 'Dag van het inhalen van allerlei huishoudelijke klusjes na het lezen lezen lezen'.

  • Comments(1)//d.dagoog.be/#post147
Next »