DAGoogBoek

DAGoogBoek

...

Fantasie en schrijfkriebels brengen al eens naar onbekende plaatsen, een archief met een behulpzame archivaris en de woonkamer van een ervaren dichter. Om de kunst van het woord veel en veel beter onder de knie te krijgen, volg ik met veel plezier al eens een schrijfdag, enkele lessen van Zoepermama en de heel interessante en vooral plezante lessen Literaire Creaties. Tussendoor (lees : 's nachts) zou ik ook wel nog eens een boek lezen.

Amuseren, bloggen, werken of .... ?

DAGoogBOEKPosted by Dagoog Sun, March 23, 2008 21:47:02

Eerst even bloggen, geen bla bla, ik 'vlieg' er meteen in.

15 maart dus.

Het dubbele interview met Sabien Clement en Carll Cneut, in goede banen geleid door Geert Spillebeen. Het was een leuk en verrijkend gesprek.
Ik vermoed dat een doorsnee-mama* het al eens leuk vindt om één en ander voor te lezen voor haar kroost. Volgens mij kunnen die mama en die kindjes naast het mooie verhaal, ook nog genieten van de tekeningen. Ik ben er haast zeker van dat de meeste mama's en kinderen zich volgende vragen zelden of nooit stellen : "Hoe lang werkt een illustrator aan één prent ?" of "In welke mate stopt die persoon er zijn/haar ziel in ?"
Nee, het is niet zo dat mevrouw de illustratrice 's morgens opstaat en hop een uur of twee later de tekeningen voor een boekje bijeen gekrabbeld heeft. Nee, het is niet zo dat mijnheer de illustrator tot 's middags in zijn bed ligt, dan als ontbijt frietjes haalt bij de frituur op de markt. Luiert hij daarna tot na dat hij de sterren geteld heeft, grabbelt hij dan pas een paar penselen bij elkaar ? Is het boekske de dag erna afgewerkt ?
Mevrouw ademt, hoort,en voelt voortdurend plastisch. Alles kan leiden tot een nieuwe sprekende tekening : een lijn, een vlek kan voldoende zijn. Soms komt 'het' vanzelf, een andere keer is er meer inspanning nodig.
Mijnheer houdt er een stricte discipline op na. Een vast uur om te beginnen. Structuur en een doordachte manier van werken leidt tot de ondertussen in meer dan 20 landen gekende stijl.
Sabien Clement, Carll Cneut, twee heel verschillende mensen, twee verschillende manieren van werken, twee verschillende soorten prenten. Twee verschillende verhalen. Ik ben blij dat ik er die avond bij was.

* of papa's

  • Comments(0)//d.dagoog.be/#post90