DAGoogBoek

DAGoogBoek

...

Fantasie en schrijfkriebels brengen al eens naar onbekende plaatsen, een archief met een behulpzame archivaris en de woonkamer van een ervaren dichter. Om de kunst van het woord veel en veel beter onder de knie te krijgen, volg ik met veel plezier al eens een schrijfdag, enkele lessen van Zoepermama en de heel interessante en vooral plezante lessen Literaire Creaties. Tussendoor (lees : 's nachts) zou ik ook wel nog eens een boek lezen.

Van honger tot column

ERop UITPosted by Dagoog Sun, April 13, 2008 15:15:22

Na de veel te korte workshop "Film op papier", waar ik graag de hele dag mee gevuld had, trokken mijn medecursiste en ik terug naar ons vertrekpunt. Daar ontmoetten we de andere medecursisten uit Ieper terug en verorberden we in snel tempo lekkere broodjes en een paar glazen fruitsap. Van schrijven krijg je honger.

Na een rustige babbel wisselden we onze ervaringen uit. We kregen ook haast medelijden met onze docent die de dag ervoor een gloriemoment beleefd had bij de voorstelling van "De vernietiging van Einstein". Zaterdagmorgen was voor hem duidelijk te vroeg begonnen en dat was tegen 's middags nog niet verteerd. De tol van de roem...

Na de middag baande ik me met een andere medecursiste, onze 'senior', naar het groene zaaltje, dat naast de gele kamer gelegen was. Zoeken was er dus niet meer bij. We luisterden met een groep van zestien wat Tom Naegels ons bij te brengen had. Hij had het niet altijd even gemakkelijk met enkele zeer mondige mensen. Wat is het verschil tussen een column, cursiefje, opiniestuk en essay ? Dit moest eerst duidelijk gesteld worden, voor we verder konden. We kregen een aantal voorbeelden voorgeschoteld die we of prezen of bijna de grond in boorden. Ik vermeld hier geen details om gevoelige zielen te ontzien. Daarna hadden we heel even tijd om onze eigenste column te schrijven. Wat bij enkelen wonderwel meteen lukte. Tom Naegels is er naar eigen zeggen ongeveer een dag mee bezig voor zijn column helemaal op punt staat. Er is dus nog hoop voor minder geroutineerde schrijvers/fsters.

Wie wil een column schrijven ? Sla een krant, tijdschrift open, luister naar radio en tv, kies jouw onderwerp en begin er maar aan. In de eerste twee zinnen moet de lezer al zien waar het over gaat. Daarna komt jouw mening naar voor in de eerste paragraaf. Een columnist moet ook harde bewijzen hebben, moet dus concrete zaken vermelden in de column. Je moet ook argumenteren, uitleggen hoe je tot jouw mening komt. Een column wordt best in twee tot vier paragrafen opgebouwd, waarna de laatste paragraaf een samenvatting of besluit herbergt. Een uitsmijter is altijd meegenomen. Wie ziet het zitten ? Doe je vingeroefeningen, smeer jouw schrijfhersencellen goed in en... start !

  • Comments(1)//d.dagoog.be/#post96