DAGoogBoek

DAGoogBoek

...

Fantasie en schrijfkriebels brengen al eens naar onbekende plaatsen, een archief met een behulpzame archivaris en de woonkamer van een ervaren dichter. Om de kunst van het woord veel en veel beter onder de knie te krijgen, volg ik met veel plezier al eens een schrijfdag, enkele lessen van Zoepermama en de heel interessante en vooral plezante lessen Literaire Creaties. Tussendoor (lees : 's nachts) zou ik ook wel nog eens een boek lezen.

Kara te do

aankomst en startPosted by Dagoog Thu, April 17, 2008 02:14:22

Kara te do

= = =

hand leeg weg

De weg van de lege hand.

In tegenstelling tot wat veel (te veel) mensen denken, is karate een nobele sport. Vooraleer een karateka komt tot het 'kloppen op elkaar', gaan er uren tot jaren intensieve trainingen aan vooraf.

Een karateka van het zuivere soort, leert eerst en voor alles respect hebben voor de leraar (sensei), voor ouderen en voor elkaar. Karate-do werd niet voor niks ontwikkeld door oosterse monniken die zich alleen maar wilden verdedigen tegen aanvallen van struikrovers. Karate-do is een verdedigingssport waarbij de tegenstander zo efficiënt mogelijk tegengehouden wordt. Iedere beweging, iedere houding werd over honderden jaren uitgekiend en geperfectioneerd. Een karateka heeft zelfbeheersing en uithoudingsvermogen. Hij of zij is een perfect voorbeeld van mens sana en corpore sano.

Gelieve u dus niet te laten misleiden door de laatste zin van onderstaande ! Daar verwoordde ik even wat de publieke opinie verkeerdelijk opmerkt. Karate is volgens mij één van de beste dingen die een jongere kan doen. Krop al jouw energie niet op voor tv of computer, maar ga eens lekker zweten in een dojo. Je zult versteld staan van wat je kunt bereiken na enige oefening. Niet alleen fysiek zul je erop vooruitgaan, maar ook geestelijk zul je sterker staan. Karate-do verstevigt ook jouw zelfvertrouwen !

Als je niet meer zo jong bent, geen probleem. Bouw langzaam op. Ga eerst joggen, fitnessen, wat dan ook. Je begint best met een basisconditie, maar laat je niet stoppen. Ga ervoor. Je zult je zoveel beter voelen.

Van een ervaringsdeskundige.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Caro Thu, April 17, 2008 11:49:13

Blij met deze 'rechtzetting'.

Posted by niet gedacht Thu, April 17, 2008 10:46:18

Helaas ben ik voorlopig enkel nog vanbinnen karateka. Ik pauzeer nu even tot mijn kindjes groot genoeg zijn om ofwel mee te nemen naar de trainingen (als ze dat willen), of om alleen thuis te blijven (onder supervisie van onze goeie buren). Voor ik de trainingen opnieuw aanvang, plan ik eerst nog start to run in. Ik mis nu wel de uitstekende fysiek die ik had toen ik stopte toen mijn eerste kindje eraan kwam. Om van de fantastische groepssfeer nog te zwijgen in de club...

Mag ik even vermelden dat niemand bang hoeft te zijn van een karateka ? De karateka's die ik ken beseffen heel goed hoe 'gevaarlijk' bepaalde technieken kunnen zijn. Dat besef leidt meestal tot heel veel zelfbeheersing. Eigenlijk kun je je in het gezelschap van iemand die in hart en nieren de volledige filosofie van karate beleeft, net extra veilig voelen.

Posted by www.bloggen.be/sprokkels Thu, April 17, 2008 09:13:21

Doe jij echt karate?

Dat had ik niet verwacht.

veerle